כבר כמה שבועות שאני מנסה לפנות זמן לשבת ולכתוב את הפוסט הזה.
בין טונות תובעניות, לוקוסים רגישים וביקורים מהמרכז, לא ממש הספקתי להגיע לזה, אבל מילה שלי זו מילה.
אז הנה זה בא:
מה לעזאזל זו "אכילה נקיה"?
כמו שכבר אמרתי, אכילה היא נקיה היא בדיוק מה שתרצו שהיא תהיה, יש לה עמוד תווך בסיסי - לאכול מזון לא מעובד, כלומר, שהוא מגיע לצלחת או לסיר שלכם כמה שיותר דומה למצב המקור שלו.
עד כמה תקצינו את זה? תלוי רק בכם (ובזמינות של מזונות מלאים באיזורכם, כי בארץ, נניח, קשה להשיג בקר שגדל על עשב בלבד... אלא אם אתם גרים ברמת הגולן וזו הפרה שלכם).
באופן כללי, כדי לפשט את זה, מזון פחות מעובד זה בעצם אוכל עם כמה שפחות חומרים משמרים, פחות תוספת סוכר או מלח, ופחות שומן טראנס (מה שלרוב תמצאו במרגרינה בקרואסונים, בג'חנון, בחטיפים מטוגנים ובשלל דברים טעימים נוספים).
שימו לב: זו אינה דיאטה!
אכילה נקיה היא דרך אכילה, חיים ותודעה - לדברים שהגוף שלכם צריך ואיפה אתם יכולים למצוא אותם. או במילים אחרות: לא צריך לספור קלוריות, נקודות, פסים, משבצות או כל צורה גיאומטרית אחרת.
עוד משהו שחשוב לי לציין: לא הפכתי לפתע לטבעונית. אפילו לא לצמחונית.
גארי יורופסקי הוא איש מכירות, לא מדען. על כן הבה נתייחס לדעותיו על אבולוציה כמו שהן - דעות, לא עובדות.
וזו לא הייתה ההרצאה הכי חשובה שאי פעם שמעתי. by far.
יותר מהכל - טבעונים/צמחונים באשר אתם - אל תעופו. אתם לא יותר בריאים ממני. בעצם, אולי אתם כן, אבל אין לזה שום קשר לטבעונות שלכם.
וכמוסות שמן דגים, אגב - מכינים מדגים. ככה רק שתדעו.
איך עושים "אכילה נקייה"?
גילוי נאות, הכותבת (אני) אינה דיאטנית (והדבר היחיד שהיא מתיימרת להיות, זה ביולוגית ימית).
אני בסך הכל בחורה שמתמודדת עם האתגר הזה שנקרא "אוכל" ובמקרה גם החליטה לחלוק את המסקנות שלה מהניסוי.
ואלה שמות:
1. אם זה לבן, אז לא כדאי - אגלה לכם סוד: אורז, קמח, סוכר וחבריהם - לא לבנים במקור!
בשביל להגיע לצבע הזה מפשיטים אותם מרוב הערכים התזונתיים, הסיבים והערך הגליקמי שלהם, אז תעשו לעצמכם טובה ותחליפו את הקמח לבן בקמח מלא.
יש כל כך הרבה לחמים מלאים טעימים להפליא, שבכלל לא תרגישו חסר (אז את החלה תשמרו ל"מוציא" ולחריימה ושאר השבוע תאכלו לחם דגנים, או שיפון או כל דבר חוץ מלחם לבן).
את הסוכר אפשר להחליף בדבש, מולסה, סירופ מייפל (לא "בטעם מייפל"!) או סירופ אגבה, כולם ממתיקים טבעיים ובריאים יותר מסוכר לבן.
אל תשתמשו בסוכרזית. it is bad for you. אין דרך להגיד את זה בצורה ברורה יותר.
סוכר חום אגב, הוא סוכר שעבר רק זיקוק אחד פחות מסוכר לבן, כלומר, לא טוב באותה המידה.
2. השתמשו בפחות מלח - הכלל הכי קל ever. בשבילי בכל מקרה, כי מעולם לא הייתי מוסיפה מלח לכלום.
אני לא אומרת שתוציאו אותו מהחיים, אבל תנסו לשים פחות. במקום זה תשתמשו בתבלינים ועשבי תיבול בלי חשבון.
3. הגבילו את צריכת הסוכר - פירות מכילים סוכר, אבל ככה הם באים, קומפלט, מהטבע, אז זה טוב.
מיצי פירות לעומת זאת, אלמלא נסחטו למול עיניכם הרואות במיצוציה הקרובה לביתכם, סביר להניח שמכילים כמויות בלתי מבוטלות של סוכר, נסו להימנע מהם ומכל מיני מאכלים מועשרים בסוכר.
4. שתו מים - מלא מים.
עם נענע, לימון ואפילו מלפפונים. אבל תשתו מים.
גם אני חוטאת בקולה מדי פעם.
ואז אני נזכרת בזה:
עכשיו מישהו חייב להתחכם ולהגיד "קולה זירו". מה שמוביל אותי לכלל הבא....
4. אם אינכם יכולים לבטא את המרכיבים של זה, עדיף שתימנעו מזה -השלב הכי בעייתי, לדעתי, במעבר לאכילה נקיה הוא הביקור הראשון בסופר אחרי שהחלטתם לאכול נקי. איכשהו, בלי להתכוון, אתם מוצאים את עצמכם עומדים רבע שעה, קוראים את המאחורה של איזו אריזה ולא מבינים כלום.
לגבי קולה זירו, זה נכון כפליים. אין סוכר, אבל יש דברים אחרים. דברים שלידם סוכר לבן נראה כמו מלפפון אורגני.
בכלל, תנסו לקנות מזון עם כמה שפחות אריזות. זה גם ידידותי יותר לסביבה וגם כנראה יותר קרוב למקור.
5.אכלו מזונות מלאים - קמח מלא, פסטה מחיטה מלאה, קוסקוס מלא, לחם מלא, דגנים מלאים, אורז מלא.
נראה לי שהכלל הזה די פשוט.
הסיבים התזונתיים ישביעו אותכם (תשאלו את דנית זמרת חתונות. קונגרג'וליישנז!) וגם יעזרו לעיכול שלכם.
6. תכינו כמה ארוחות בו זמנית - אין דבר שמנחם אותי יותר מלדעת שאחרי שהכנסתי תבנית של מאפינס לתנור, אני לא צריכה לדאוג לארוחת בוקר לפחות לשבוע וחצי (והנה המתכון, למי שפיספס את הפוסט "שוברים שגרה").
תכינו ותקפיאו, זה ממש יקל עליכם להישאר בשגרה של אכילה נכונה. בעיקר אם אתם כמוני - שונאים לבשל.
7. תאכלו כמה ארוחות שאתם צריכים ביום - ג'יליאן חסידה של ארבע. לטעמי, לפעמים זה הרגיש כמו עינוי. יש הרבה כאלה שאומרים לאכול 5-6 ארוחות ביום. אני אומרת תקשיבו לבטן שלכם ומה היא דורשת. תלמדו להבדיל בין רעב ושעמום. תאכלו במרווחים קבועים עד כמה שאפשר. תנו לעצמכם זמן לעכל. גם תהיו שבעים יותר זמן, יותר קשובים לעצמכם וגם תימנעו מסכרת (אכילה תכופה מדי שומרת על רמות סוכר גבוהות מאוד בדם).
8.קחו הכל בפרופורציה.
הכלל החשוב מכולם. יצאתם לבלות? שתיתם חצי בקבוק יין, כוס קאווה, שלושה צ'ייסרים של קאמפרי ונישנשתם גספאצ'ו קייצי עם טרטר מוסר ים?...
תוסיפו לזה שני שליש גולדסטאר ותקבלו משהו קטן שאני אוהבת לקרוא לו "יום שישי עם סנדי".
אז ראשית, אני מקנאה בכם.
ושנית, תתמודדו.
פשוט תעשו אימון יותר ארוך למחרת ותשמרו קצת יותר על מה נכנס לכם לפה.
רק אל תתבאסו. זה בזבוז של סאטלה.
לסיכום,
אני ממש מקווה שהפוסט הזה עזר מעט לפשט את המושג הערטילאי הזה "אכילה נקיה".
לי זה בטוח עזר לכתוב את זה.
בתיאבון!
בין טונות תובעניות, לוקוסים רגישים וביקורים מהמרכז, לא ממש הספקתי להגיע לזה, אבל מילה שלי זו מילה.
אז הנה זה בא:
אכילה נקיה מ-א' ועד ת'.
מה לעזאזל זו "אכילה נקיה"?
כמו שכבר אמרתי, אכילה היא נקיה היא בדיוק מה שתרצו שהיא תהיה, יש לה עמוד תווך בסיסי - לאכול מזון לא מעובד, כלומר, שהוא מגיע לצלחת או לסיר שלכם כמה שיותר דומה למצב המקור שלו.
עד כמה תקצינו את זה? תלוי רק בכם (ובזמינות של מזונות מלאים באיזורכם, כי בארץ, נניח, קשה להשיג בקר שגדל על עשב בלבד... אלא אם אתם גרים ברמת הגולן וזו הפרה שלכם).
באופן כללי, כדי לפשט את זה, מזון פחות מעובד זה בעצם אוכל עם כמה שפחות חומרים משמרים, פחות תוספת סוכר או מלח, ופחות שומן טראנס (מה שלרוב תמצאו במרגרינה בקרואסונים, בג'חנון, בחטיפים מטוגנים ובשלל דברים טעימים נוספים).
שימו לב: זו אינה דיאטה!
אכילה נקיה היא דרך אכילה, חיים ותודעה - לדברים שהגוף שלכם צריך ואיפה אתם יכולים למצוא אותם. או במילים אחרות: לא צריך לספור קלוריות, נקודות, פסים, משבצות או כל צורה גיאומטרית אחרת.
עוד משהו שחשוב לי לציין: לא הפכתי לפתע לטבעונית. אפילו לא לצמחונית.
גארי יורופסקי הוא איש מכירות, לא מדען. על כן הבה נתייחס לדעותיו על אבולוציה כמו שהן - דעות, לא עובדות.
וזו לא הייתה ההרצאה הכי חשובה שאי פעם שמעתי. by far.
יותר מהכל - טבעונים/צמחונים באשר אתם - אל תעופו. אתם לא יותר בריאים ממני. בעצם, אולי אתם כן, אבל אין לזה שום קשר לטבעונות שלכם.
וכמוסות שמן דגים, אגב - מכינים מדגים. ככה רק שתדעו.
איך עושים "אכילה נקייה"?
גילוי נאות, הכותבת (אני) אינה דיאטנית (והדבר היחיד שהיא מתיימרת להיות, זה ביולוגית ימית).
אני בסך הכל בחורה שמתמודדת עם האתגר הזה שנקרא "אוכל" ובמקרה גם החליטה לחלוק את המסקנות שלה מהניסוי.
ואלה שמות:
1. אם זה לבן, אז לא כדאי - אגלה לכם סוד: אורז, קמח, סוכר וחבריהם - לא לבנים במקור!
בשביל להגיע לצבע הזה מפשיטים אותם מרוב הערכים התזונתיים, הסיבים והערך הגליקמי שלהם, אז תעשו לעצמכם טובה ותחליפו את הקמח לבן בקמח מלא.
יש כל כך הרבה לחמים מלאים טעימים להפליא, שבכלל לא תרגישו חסר (אז את החלה תשמרו ל"מוציא" ולחריימה ושאר השבוע תאכלו לחם דגנים, או שיפון או כל דבר חוץ מלחם לבן).
את הסוכר אפשר להחליף בדבש, מולסה, סירופ מייפל (לא "בטעם מייפל"!) או סירופ אגבה, כולם ממתיקים טבעיים ובריאים יותר מסוכר לבן.
אל תשתמשו בסוכרזית. it is bad for you. אין דרך להגיד את זה בצורה ברורה יותר.
סוכר חום אגב, הוא סוכר שעבר רק זיקוק אחד פחות מסוכר לבן, כלומר, לא טוב באותה המידה.
2. השתמשו בפחות מלח - הכלל הכי קל ever. בשבילי בכל מקרה, כי מעולם לא הייתי מוסיפה מלח לכלום.
אני לא אומרת שתוציאו אותו מהחיים, אבל תנסו לשים פחות. במקום זה תשתמשו בתבלינים ועשבי תיבול בלי חשבון.
3. הגבילו את צריכת הסוכר - פירות מכילים סוכר, אבל ככה הם באים, קומפלט, מהטבע, אז זה טוב.
מיצי פירות לעומת זאת, אלמלא נסחטו למול עיניכם הרואות במיצוציה הקרובה לביתכם, סביר להניח שמכילים כמויות בלתי מבוטלות של סוכר, נסו להימנע מהם ומכל מיני מאכלים מועשרים בסוכר.
4. שתו מים - מלא מים.
עם נענע, לימון ואפילו מלפפונים. אבל תשתו מים.
גם אני חוטאת בקולה מדי פעם.
ואז אני נזכרת בזה:
עכשיו מישהו חייב להתחכם ולהגיד "קולה זירו". מה שמוביל אותי לכלל הבא....
4. אם אינכם יכולים לבטא את המרכיבים של זה, עדיף שתימנעו מזה -השלב הכי בעייתי, לדעתי, במעבר לאכילה נקיה הוא הביקור הראשון בסופר אחרי שהחלטתם לאכול נקי. איכשהו, בלי להתכוון, אתם מוצאים את עצמכם עומדים רבע שעה, קוראים את המאחורה של איזו אריזה ולא מבינים כלום.
לגבי קולה זירו, זה נכון כפליים. אין סוכר, אבל יש דברים אחרים. דברים שלידם סוכר לבן נראה כמו מלפפון אורגני.
בכלל, תנסו לקנות מזון עם כמה שפחות אריזות. זה גם ידידותי יותר לסביבה וגם כנראה יותר קרוב למקור.
5.אכלו מזונות מלאים - קמח מלא, פסטה מחיטה מלאה, קוסקוס מלא, לחם מלא, דגנים מלאים, אורז מלא.
נראה לי שהכלל הזה די פשוט.
הסיבים התזונתיים ישביעו אותכם (תשאלו את דנית זמרת חתונות. קונגרג'וליישנז!) וגם יעזרו לעיכול שלכם.
6. תכינו כמה ארוחות בו זמנית - אין דבר שמנחם אותי יותר מלדעת שאחרי שהכנסתי תבנית של מאפינס לתנור, אני לא צריכה לדאוג לארוחת בוקר לפחות לשבוע וחצי (והנה המתכון, למי שפיספס את הפוסט "שוברים שגרה").
תכינו ותקפיאו, זה ממש יקל עליכם להישאר בשגרה של אכילה נכונה. בעיקר אם אתם כמוני - שונאים לבשל.
![]() |
כן, אני ממש אוהבת מאפינס. |
7. תאכלו כמה ארוחות שאתם צריכים ביום - ג'יליאן חסידה של ארבע. לטעמי, לפעמים זה הרגיש כמו עינוי. יש הרבה כאלה שאומרים לאכול 5-6 ארוחות ביום. אני אומרת תקשיבו לבטן שלכם ומה היא דורשת. תלמדו להבדיל בין רעב ושעמום. תאכלו במרווחים קבועים עד כמה שאפשר. תנו לעצמכם זמן לעכל. גם תהיו שבעים יותר זמן, יותר קשובים לעצמכם וגם תימנעו מסכרת (אכילה תכופה מדי שומרת על רמות סוכר גבוהות מאוד בדם).
8.קחו הכל בפרופורציה.
הכלל החשוב מכולם. יצאתם לבלות? שתיתם חצי בקבוק יין, כוס קאווה, שלושה צ'ייסרים של קאמפרי ונישנשתם גספאצ'ו קייצי עם טרטר מוסר ים?...
תוסיפו לזה שני שליש גולדסטאר ותקבלו משהו קטן שאני אוהבת לקרוא לו "יום שישי עם סנדי".
אז ראשית, אני מקנאה בכם.
ושנית, תתמודדו.
פשוט תעשו אימון יותר ארוך למחרת ותשמרו קצת יותר על מה נכנס לכם לפה.
רק אל תתבאסו. זה בזבוז של סאטלה.
לסיכום,
אני ממש מקווה שהפוסט הזה עזר מעט לפשט את המושג הערטילאי הזה "אכילה נקיה".
לי זה בטוח עזר לכתוב את זה.
בתיאבון!
אין תגובות :
הוסף רשומת תגובה